Postavke kolačića

Postavke kolačića

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina web stranica pohranjuje na uređajima koji se koriste za pristup Internetu (računalo, tablet ili mobitel). Kolačići spremaju vaše postavke za određenu web stranicu (primjerice, odabir jezika, login podaci i sl.) te ih pri ponovnom posjetu stranice iznova učitavaju. Na taj su način informacije sadržane na web stranici prilagođene vašim potrebama i uobičajenim načinima korištenja. Pohrana kolačića je u potpunosti pod vašom kontrolom, budući da kroz postavke u svom pregledniku može ograničiti pohranu kolačića ili ih onemogućiti. Ako odlučite onemogućiti kolačiće, imajte na umu da neki aspekti web stranice možda neće funkcionirati prema očekivanjima.

Upute za upravljanje kolačićima za najčešće korištene web preglednike možete pronaći na sljedećim stranicama:

• Google Chrome

• Mozilla Firefox

• Apple Safari

• Opera

• Microsoft Edge

• Microsoft Internet Explorer


Vrste kolačića

Naša web astranica koristi sljedeće kategorije kolačića:


Obvezne - neophodni su za tehničku funkcionalnost web stranice ili pružaju uslugu koju ste zatražili. Ovi kolačići ne pohranjuju informacije koje bi vas mogle identificirati.

Kolačići koji se koriste: Sistemski session ID (trajanje: 60 min.), CookieWarningAgreed (trajanje: 90 min.) i ostali.

Statističke - koriste se za prikupljanje podataka o korištenju web stranice (demografski podaci, interesi korisnika i sl.) u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva. Ovi su podaci također anonimni.

Kolačići koji se koriste: Google Analytics, AddThis

Funkcionalne - omogućuju internetskoj stranici pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju, npr. pamćenje jezika na kojem se prikazuje sadržaj stranica toga internetskog mjesta.

Marketinške - kolačići treće strane 

Ovi se kolačići temelje na jedinstvenoj identifikaciji vašeg preglednika i internetskog uređaja. 

Kolačići koji se koriste: Facebook, Instagram, Youtube, Linkedin…