Svečano obilježen Dan plina 2014.

Svečano obilježen Dan plina 2014.

Sjednicom Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i ove je godine, dvanaesti put zaredom, svečano obilježen 15. listopada - Dan plina. Glavna i najvažnija tema radnog dijela Skupštine bila je sigurnost opskrbe plinom na otvorenom tržištu tijekom ogrjevne sezone 2014. / 2015., s posebnim naglaskom na vrlo neizvjestan ishod odnosa između EU-a i Rusije. U raspravi su sudjelovali relevantni stručnjaci plinskoga gospodarstva Republike Hrvatske: predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hrvatskog operatora tržišta energijom (HROTE) te direktori energetskih subjekata iz plinskog sektora.

Direktorica Sektora razvoja i investicija tvrtke PSP d.o.o. Ivana Ivančić tom je prigodom održala izlaganje pod nazivom „Spremnost sustava skladišta plina za ogrjevnu sezonu 2014. / 2015.“. U uvodnom dijelu ukratko se osvrnula na stanje zapunjenosti europskih skladišnih kapaciteta koje je uoči ogrjevne sezone 2014. / 2015. na rekordno visokoj razini, no istodobno je upozorila i na mogući problem nezadovoljavajuće popunjenosti ukrajinskih podzemnih skladišta. U nastavku svog izlaganja gđa Ivančić je stručnoj javnosti i okupljenim predstavnicima medija potvrdila da tvrtka Podzemno skladište plina d.o.o. – kao operator sustava skladišta plina u RH, nadležan za sigurnost i pouzdanost skladišnog sustava - i ove godine potpuno spremno dočekuje nastupajuću sezonu grijanja. Još jedanput je podsjetila da je od 1. travnja 2014. godine pristup sustavu skladišta plina omogućen i trećoj strani. Stoga je PSP d.o.o., kao operator sustava skladišta plina, ispunio sve zakonske obveze i osigurao tehničke preduvjete za siguran rad sustava te je ispunio sve ugovorne obveze prema novim korisnicima sustava skladišta plina. Direktorica Sektora razvoja i investicija pritom je posebno istaknula nove usluge koje je operator sustava skladišta ponudio svojim korisnicima: fleksibilnost kroz prekidive kapacitete i virtualne nominacije, čime je tvrtka Podzemno skladište plina pripravna da u svim uvjetima iz skladišta plina u Okolima u transportni sustav isporuči sve nominirane količine plina.

Prije svečane sjednice Skupštine, održan je sastanak Upravnog odbora HSUP-a, čiji je član i Gracijan Krklec, direktor Sektora tehnološkog upravljanja tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o., i na kojem je prihvaćen novi Statut Hrvatske stručne udruge za plin, usklađen s novim zakonom o udrugama Republike Hrvatske.