PSP na Energy Market Forumu 2013.

PSP na Energy Market Forumu 2013.

Dana 30. listopada 2013. godine u Zagrebu je, u organizaciji Poslovnog centra znanja Poslovnog dnevnika, održana konferencija Energy Market Forum 2013. u čijem je radu sudjelovala i tvrtka Podzemno skladište plina d.o.o. Okupivši velik broj čelnika vodećih kompanija, konferencija je kroz tri zanimljiva panela pružila priliku stručnjacima iz područja energetike da javnost upute u probleme hrvatskog energetskog tržišta, kao i brojne promjene koje će se na tržištu neminovno dogoditi, ali i da iznesu svoje viđenje mogućih rješenja tih problema.

U sklopu panela "Stiže jeftiniji plin. Tko preživi, pričat će...", rukovoditeljica Službe prodaje i regulatorne usklađenosti PSP-a Ivana Ivančić podsjetila je da 1. travnja 2014. godine nastupa važan trenutak na plinskom tržištu RH: pristup sustavu skladišta plina bit će omogućen trećoj strani, što je preduvjet potpune liberalizacije tržišta. Objašnjavajući na koji se način Podzemno skladište plina d.o.o. priprema na skorašnji, otvoreni pristup skladištu, osvrnula se je na prava i obveze zasad jedinog korisnika - tvrtke Prirodni plin, regulatorni okvir zakonskih i podzakonskih akata, kao i na sve benefite koje će ugovaranje usluge skladištenja plina donijeti budućim korisnicima. Također, najavila je da bi se aukcije za skladišne kapacitete podzemnog skladišta Okoli mogle održati već tijekom siječnja 2014. godine ne bude li kasnilo donošenje Pravilnika o organizaciji tržišta plinom.

Uz rukovoditeljicu Službe prodaje i regulatorne usklađenosti PSP-a Ivanu Ivančić, u raspravi posvećenoj liberalizaciji tržišta plinom sudjelovali su i pomoćnik predsjednika Uprave Plinacra Mladen Čavić, direktorica tvrtke Prirodni plin Davorka Tancer, direktorica Crodux-plina i bivša državna tajnica za energetiku Nataša Vujec te direktor Prvoga plinarskog društva Pavao Vujnovac.