PSP na 39. međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

PSP na 39. međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

Tvrtka Podzemno skladište plina d. o. o. i ove je godine, već tradicionalno, suorganizator 39. međunarodnoga znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin, koji se u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i Centra za plin Hrvatske održava od 8. do 10. svibnja u opatijskome Grand hotelu Adriatic. Susret je otvorio Ivo Milatić, državni tajnik za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, koji je u svojem govoru, među ostalim, istaknuo važnost izgradnje novoga podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, koje je nazvao "biserom" hrvatskoga plinskog sustava.
I ovogodišnji susret plinske struke okupio je petstotinjak najvažnijih stručnjaka plinskoga gospodarstva iz naše zemlje i inozemstva: predstavnike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), Hrvatskog operatora tržišta energijom (HROTE), Agencije za ugljikovodike, Energetskog instituta "Hrvoje Požar", Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Također, skupu prisustvuju predsjednici i članovi Uprava te direktori svih relevantnih energetskih subjekata iz plinskog sektora poput Plinacra, LNG-a Hrvatska, INE, HEP-a, PPD-a, Siemens Energyja, GPZ-a itd. U sklopu pozdravnih govora tijekom otvorenja skupa direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić izvijestio je da je hrvatski operator sustava skladišta plina i tijekom protekle ogrjevne sezone udovoljio svim nalozima svojih korisnika, čime je skladišni sustav Republike Hrvatske pridonio sigurnoj, kontinuiranoj i dostatnoj opskrbi plinom građana i gospodarstva RH. Također, upoznao je stručnu javnost s izazovima s kojima se PSP susreo tijekom posljednje dvije plinske godine, a koji su donijeli nova saznanja i iskustva pri upravljanju radom podzemnog skladišta u Okolima. 
Na kraju svojeg izlaganja direktor PSP-a Vlado Vlašić izjavio je: "Da bismo i ubuduće mogli odgovoriti svim zahtjevima svojih korisnika, koje im nameću i tržište plina i geopolitička situacija, doista je prijeko potrebno da što prije raspolažemo još jednim, fleksibilnim skladištem plina, koje će nadopunjavati i dodatno optimizirati rad skladišta u Okolima. Upravo je stoga odluka o izgradnji drugoga podzemnog skladišta u Grubišnom Polju bila i te kako pravodobna, pa i nužna. Završetkom prve faze i eksploatacijom prirodnog ležišta stvaraju se uvjeti za nastavak projekta i puštanje u rad podzemnog skladišta u Grubišnom Polju, koje će osigurati stabilnost i fleksibilnost rada cijeloga plinskog sustava Republike Hrvatske, a time i pouzdanost opskrbe plinom njezinih građana i gospodarstva." 

U nastavku održavanja skupa PSP-ov direktor Sektora razvoja i investicija Laslo Farkaš Višontai održao je predavanje pod nazivom „Proizvodnja prirodnog plina na eksploatacijskom polju "Grubišno Polje" i pripremne aktivnosti za razradu ležišta radi formiranja podzemnog skladišta plina" u kojem je okupljenoj stručnoj javnosti izložio detaljnu analizu i ključne pojedinosti izvođenja toga strateški važnog projekta. Cjelovitu prezentaciju projekta izgradnje PSP-a Grubišno Polje možete vidjeti na naslovnici naših internetskih stranica.