PSP na 36. Međunarodnome znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

PSP na 36. Međunarodnome znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

Tradicionalni Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin i ove je godine u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) održan od 16. do 18. lipnja u Opatiji. Nakon što je lani, zbog pandemije koronavirusne bolesti, jubilarni 35. Susret održan na virtualnoj platformi, ove su se godine vodeći stručnjaci plinskoga gospodarstva ponovo, 36. put zaredom, okupili „uživo“ u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic. Susret se održao pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održiva razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH. Vodećem plinskom skupu u jugoistočnoj Europi tijekom tri dana održavanja prisustvovalo je, uz strogo poštovanje svih epidemioloških mjera, oko 350 sudionika: predstavnika mjerodavnih ministarstava, Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), hrvatske Agencije za ugljikovodike, kao i brojnih domaćih i stranih energetskih tvrtka i udruga.
U okviru uvodnih izlaganja tijekom otvorenja skupa direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić istaknuo je da je nacionalni operator sustava skladišta plina i protekle skladišne godine svoju osnovnu zadaću obavio besprijekorno: bez i jednog zastoja ispunjene su sve ugovorne obveze prema korisnicima, a u skladu s njihovim nominacijama. Izvijestio je i da je Podzemno skladište plina Okoli trenutačno u procesu utiskivanja plina te se u njemu na dan 16. lipnja 2021. nalazi oko 219 mil. m3 plina odnosno oko 2100 kW.  Time se PSP uvelike priprema za sljedeću ogrjevnu sezonu, premda su svi napori i ulaganja već usmjereni prema novom regulacijskom razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2027. godine. Tako su od 27. svibnja 2021. godine na snazi Izmjene i dopune Pravila korištenja sustava skladišta plina na koje je, nakon provedene javne rasprave, suglasnost dala HERA.
U svojem izlaganju direktor Vlašić osvrnuo se i na važnost ulaganja u rekonstrukciju i stalnu modernizaciju postojećega podzemnog skladišta plina u Okolima, osobito s obzirom na razoran potres koji je krajem prosinca pogodio područje Sisačko-moslavačke županije i čiji je epicentar bio samo 20-ak kilometara udaljen od PSP-a Okoli. Naknadno provedeni pregledi pokazali su da, upravo zahvaljujući redovitim remontima i održavanju, nisu oštećeni nijedna bušotina, kao ni nadzemno postrojenje.
Također, osvrnuo se i na razvojno-investicijski dio aktivnosti te okupljene predstavnike stručne javnosti izvijestio da je PSP, dana 7. svibnja 2021., od mjerodavnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike ishodio dozvolu za skladištenje prirodnog plina na eksploatacijskom polju Grubišno Polje. Naime, s obzirom na to da se radi o neiscrpljenom ležištu, nužna prva faza (koja se sastoji od tri etape izgradnje) prije prenamjene ležišta u skladište plina jest crpljenje plina iz originalnog ležišta. Crpljenje plina u toj početnoj fazi provodit će se postojećim dvjema bušotinama, uz izgradnju njihovih priključnih plinovoda, plinske stanice za pripremu plina za transport te spojnog plinovoda do transportnog sustava. U drugoj i konačnoj fazi projekta izradit će se nove radne bušotine i dograditi postojeće nadzemno postrojenje koje će imati funkciju pripreme plina iz transportnog sustava za utiskivanje u skladište, kao i pripremu povučenog plina iz skladišta za transport.
Na kraju svojeg izlaganja direktor PSP-a Vlado Vlašić istaknuo je da će upravo podzemna skladišta plina ostati temelj sigurnosti i fleksibilnosti opskrbe prirodnim plinom – tranzicijskim energentom do ostvarenja ciljeva 2030. godine – a time i dobrobiti gospodarstva i građana i Republike Hrvatske i Europske unije.