Predsjednik Vlade RH otvorio novoizgrađenu plinsku stanicu PSP-a Grubišno Polje

Predsjednik Vlade RH otvorio novoizgrađenu plinsku stanicu PSP-a Grubišno Polje

Danas je u krugu postrojenja PSP-a Grubišno Polje svečano obilježen završetak prve faze Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedne oko 33 milijuna eura. Ujedno, time su završili radovi koji su preduvjet izgradnje budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje - projekta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura.
Novoizgrađenu plinsku stanicu budućega, drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina u rad pustio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a događanju su prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Damir Habijan, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, državni tajnik Ivo Milatić, gradonačelnik grada Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh, poslovodstva tvrtkâ Podzemno skladište plina (PSP) i Plinacro, kao i uzvanici iz energetskog sektora.
 
Direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić tom je prigodom izjavio:
„Radovi na izgradnji plinske stanice u Grubišnom Polju, 33 milijuna eura vrijednog energetskog objekta završeni su potpuno u skladu s terminskim planovima, u samo 15 mjeseci. Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgradili smo i priključne plinovode do svake bušotine te spojne plinovode od plinske stanice do plinskoga transportnog sustava RH, tj. Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica - Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu. Svi naši izvođači radova, stručni nadzor, kao i projektanti bili su domaće, hrvatske tvrtke. Pred nama su sad 2 do 3 godine pridobivanja plina iz ležišta tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna m3 prirodnog plina. Već za vrijeme probne eksploatacije, postignuta  je proizvodnja plina od 275.000 m3/dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara plina. Time će društvo PSP ostvariti udio veći od 10% u ukupnoj domaćoj proizvodnji plina i tako pridonijeti sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske."
 
Projekt izgradnje drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske. Malenog volumena, ali velikih izlaznih kapaciteta - podzemno skladište plina u Grubišnom Polju omogućit će pokrivanje vršnih potrošnja, ali i dodatno optimizirati rad postojećeg skladišta plina u Okolima. Riječ je o svakako najvažnijoj investiciji tvrtke PSP, ali i strateški važnom projektu koji će uvelike pridonijeti sigurnosti, stabilnosti i fleksibilnosti plinskog sustava RH i opskrbe prirodnim plinom potrošača Republike Hrvatske, kao i susjednih zemalja.