Počela I. faza izgradnje vršnoga skladišta plina u Grubišnom Polju

Počela I. faza izgradnje vršnoga skladišta plina u Grubišnom Polju

Svečanim otvorenjem rudarsko-remontnih radova na eksploatacijskom polju Grubišno Polje danas je počela I. faza izgradnje vršnoga skladišta plina Grubišno Polje. Rudarsko-remontne radove otvorio je ministar gospodarstva Republike Hrvatske Ivan Vrdoljak, u nazočnosti ministrice graditeljstva i prostornog uređenja RH Anke Mrak-Taritaš, župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa, gradonačelnika grada Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha, poslovodstva tvrtki Podzemno skladište plina (PSP) d.o.o., Plinacro d.o.o. i ostalih uzvanika iz energetskog sektora.
Izgradnja vršnoga skladišta plina u Grubišnom Polju svakako je najvažnija investicija tvrtke PSP, ali i strateški važan projekt koji će uvelike pridonijeti sigurnosti i stabilnosti plinskog sustava i opskrbe prirodnim plinom potrošača Republike Hrvatske, kao i susjednih zemalja.
Realizacija projekta izgradnje vršnog skladišta plina u Grubišnom Polju planirana je u dvije faze. Na temelju rješenja Ministarstva gospodarstva tvrtki PSP odobrena je do 2016. godine istražna kocesija radi izvođenja I. faze projekta, tj. rudarsko-remontnih radova na području eksploatacijskog polja Grubišno Polje. Riječ je o radovima koji će se provesti radi prikupljanja dodatnih informacija o podzemnoj geološkoj strukturi (plinsko ležište koje dosad nije bilo u proizvodnji) u kojoj bi se plin skladištio na dubini od cca. 850 metara.
Dosad su obavljeni svi pripremni radovi, riješeni imovinskopravni odnosi, uređeni pristupni putovi i bušotinski radni prostori, napravljena je i analiza interpretacije prethodnih istražnih radova, kao i rudarski projekt o rezervama ugljikovodika. Proveden je međunarodni natječaj za izvođenje rudarsko-remontnih radova na Grubišnom Polju i potpisani ugovori s 4 renomirane inozemne kompanije (Petrol Geoterm, Hotwell, Weatherford i Exalo), specijalizirane za izvođenje rudarskih radova, ali i 15-ak domaćih tvrtki koje izvode pomoćne i pripremne radove.
Uz rudarsko-remontne radove I. faza projekta obuhvaća i izgradnju objekata i postrojenja za crpljenje plina koji se prirodno akumulirao u geološkoj strukturi predviđenoj za skladištenje plina, a koje je potrebno obaviti kako bi se potvrdila postojeća i dobila eventualna nova saznanja o tom plinskom ležištu te u njemu oslobodio prostor za uskladištenje plina. Također, u prvoj fazi realizacije projekta potrebno je investirati i u tehnološki proces eksploatacije plina u postojećem nalazištu.      
Ukupna vrijednost rudarsko-remontnih radova iznosi 30 mil. kuna koje će financirati PSP prihodima ostvarenim iz tarife za skladištenje plina, a završetak radova predviđen je 2016. godine. Na temelju dobivenih i potvrđenih rezultata donijet će se konačna odluka o investiciji.
U II. fazi planiraju se graditi objekti i postrojenja za skladištenje plina (kompresornica, nove bušotine, sustav za upravljanje i dr.). Dio ulaznih podataka za projektiranje druge faze vezan je za realizaciju prethodne faze tako da će točni tehnički podaci biti poznati nakon što bude završena prva faza projekta, to jest rudarsko-remontni radovi. Prema zasad dostupnim podacima, postrojenje vršnoga skladišta plina u Grubišnom Polju imalo bi volumen 25-40 mil. prostornih metara plina i dnevni kapacitet od 70.000-100.000 m3/h.
Trenutačno su ukupna ulaganja u projekt izgradnje vršnoga skladišta plina procijenjena na 250 milijuna kuna, a za realizaciju projekta potrebne su oko 4 godine.
Riječ je o dugo očekivanoj i iznimno važnoj investiciji koja je dio investicijskog ciklusa tvrtke PSP te će uvelike pridonijeti sigurnosti opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske, ali i oporavku i boljitku gospodarstva i stanovništa grada Grubišno Polje i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije.