Održana 12. godišnja konferencija Gas Infrastructure Europe

Održana 12. godišnja konferencija Gas Infrastructure Europe

 U Berlinu je 12. i 13. lipnja 2014. održana 12. godišnja konferencija udruženja Gas Infrastructure Europe (GIE) koja je okupila  više od 380 delegata iz cijele Europe, među kojima i stručnjake tvrtke Podzemno skladište plina d.o.o. Godišnja konferencija GIE  postala je forum na visokoj razini predstavnika industrije, politike, regulatora, akademika, novinara i drugih sudionika.
 Günther Oettinger, povjerenik za energetiku Europske komisije, otvorio je konferenciju i održao pozdravni govor, sumirajući  inicijativu EK o klimi i energetskoj politici. Jean-Claude Depail, predsjednik GIE, u svom je pozdravnom govoru istaknuo očite  prednosti prirodnog plina kao idealnog energenta za grijanje, industriju, energetiku i transport te naglasio da će plin imati važnu ulogu u budućem europskom energetskom miksu.
Napomenuo je i da je GIE spremna raditi s europskim institucijama u skladu s adekvatnim okvirom koji bi uporabom plinske infrastrukture omogućio isplativa rješenja sadašnjih klimatskih i energetskih pitanja u Europi. No, Jean-Claude Depail izrazio je zabrinutost da su sadašnji instrumenti energetske politike doveli Europu daleko od triju ciljeva: održivosti, konkurentnosti i sigurnosti opskrbe:
"Europski dužnosnici sada se slažu da plin ima vitalnu ulogu u energetskom miksu EU-a u tranziciji k energetskom sustavu s niskim udjelom ugljika. No, to nije dovoljno. Također trebamo signale nakon tog prijelaza. Plinska infrastruktura dugoročni je biznis, kapitalno intenzivan posao s vrlo dugim razdobljima povrata uloženih sredstava. Infrastruktura izgrađena danas koristit će se i nakon 2050“.
Za više informacija o konferenciji molimo posjetite www.gie.eu

Gas Infrastructure Europe (GIE) udruga je koja zastupa interese europskih plinskih infrastrukturnih operatora koji se bave transportom prirodnog plina, njegovim skladištenjem, kao i upravljanjem LNG terminalima. GIE je pouzdani partner europskih institucija, regulatornih tijela i tržišnih dionika. Sjedište udruge je u Bruxellesu, političkom središtu Europske unije. GIE trenutačno predstavlja 69 tvrtki članica iz 25 zemalja, a njezinu unutarnju strukturu čine: GTE (Gas Transmission Europe), GSE (Gas Storage Europe) i GLE (LNG Europe). Ta struktura omogućava tvrtkama članicama zajednički nastup vezan uz infrastrukturne teme, alii iznošenje pojedinačnih stavova o specifičnim pitanjima pojedinih operatora.