Ministar gospodarstva RH Tomislav Panenić obišao postrojenje podzemnog skladišta plina u Okolima

Ministar gospodarstva RH Tomislav Panenić obišao postrojenje podzemnog skladišta plina u Okolima

Ministar gospodarstva RH Tomislav Panenić danas je posjetio PSP Okoli gdje se upoznao s poslovanjem nacionalnog operatora sustava skladišta plina i obišao postrojenje podzemnog skladišta plina.
U sklopu posjeta održan je radni sastanak kojemu su, uz ministra gospodarstva Tomislava Panenića, pomoćnika ministra gospodarstva za sektor energetike Zdeslava Matića, predsjednika Uprave Plinacra Marina Zovka i direktora tvrtke Podzemno skladište plina d. o. o. Krešimira Maleca, prisustvovali i predstavnici tvrtki izvođača radova (STSI d.o.o. iz Zagreba i Turbomehanika d.o.o. iz Kutine) te stručnog nadzora (Investinženjering d.o.o. iz Zagreba) na trenutačno najzahtjevnijem projektu tvrtke PSP: rekonstrukciji i dogradnji motokompresornice postrojenja u Okolima.
 
Direktor PSP-ova Sektora tehnološkog upravljanja Gracijan Krklec tom je prigodom održao stručno izlaganje kojim je predstavio osnovne tehničke karakteristike zasad jedinoga hrvatskog podzemnog skladišta plina, kao i niz dosad završenih aktivnosti koje su poduzete radi modernizacije 29 godina starog postrojenja na Okolima.
 
Direktor tvrtke Podzemno skladište plina Krešimir Malec upoznao je ministra gospodarstva i njegova pomoćnika s provedbom Plana razvoja sustava skladišta plina, koji je odobrila i prihvatila HERA, i u koji je PSP, zahvaljujući uspješnom i racionalnom poslovanju, u protekle 4 godine uložio oko 500 milijuna kuna – upravo radi razvoja učinkovitijeg i konkurentnijeg sustava skladišta plina te skladišnog poslovanja. Pritom je posebno naglasio stratešku važnost projekta dogradnje i modernizacije postojeće motokompresorske stanice, čijom će realizacijom PSP potpuno riješiti problematiku utiskivanja plina, osigurati rezervne kapacitete utiskivanja, a time i veću kvalitetu te fleksibilnost svojih usluga, smanjiti emisiju štetnih plinova i utjecaj na okoliš, ukloniti rizik od ovisnosti o samo jednome pogonskom gorivu i dobavljaču rezervnih dijelova te ostvariti znatne uštede u poslovanju.